Στροφή στα ράπιντ – τουρνουά Λονδίνου

τουρνουά σκακι Λονδίνου 2013

Ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά στο ετήσιο σκακιστικό ημερολόγιο, το London Chess Classic, στη φετινή του έκδοση δεν θα περιλαμβάνει παρτίδες με κλασικό χρόνο σκέψης. Η απόφαση λήφθηκε μόνο για το κλειστό τουρνουά μεταξύ των κορυφαίων προσκεκλημένων και αιτιολογήθηκε ως απαραίτητη για να δεχθούν να συμμετάσχουν οι Ανάντ και Κάρλσεν, οι οποίοι θα ήταν εξουθενωμένοι μετά το ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Νοεμβρίου που πέρασε.

Τελικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής πια Κάρλσεν, αρνήθηκε έτσι κι αλλιώς την πρόταση και το σκακιστικό κοινό θα πρέπει να αρκεστεί σε ένα τουρνουά ράπιντ. Οι συμμετοχές είναι και φέτος εντυπωσιακές: Vladimir Kramnik, Vishy Anand, Hikaru Nakamura, Boris Gelfand, Mickey Adams, Peter Svidler, Luke McShane, Judit Polgar, Nigel Short, Matthew Sadler, David Howell, Gawain Jones, Jonathan Rowson και δύο ακόμη σκακιστές που θα προκριθούν από το ανοικτό τουρνουά που θα προηγηθεί.

Είναι φυσικά δικαίωμα κάθε διοργανωτή να καθορίζει τον τύπο του τουρνουά που επιθυμεί να χρηματοδοτήσει, όμως η επιλογή του τουρνουά του Λονδίνου δεν εξηγείται εύκολα. Τα έξοδα που πρέπει να γίνουν είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλα. Αρκεί μια περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Λείπει όμως το σημαντικότερο στοιχείο για να αποτελέσει η διοργάνωση συνολικά, πόλο έλξης για το παγκόσμιο σκακιστικό κοινό. Και το στοιχείο αυτό δεν είναι άλλο από το ίδιο το σκάκι. Οι παρτίδες ράπιντ, όσο ποιοτικές και να είναι εξ αιτίας του υψηλού επιπέδου των αγωνιζομένων, δεν παύουν να περιέχουν σοβαρά λάθη λόγω περιορισμένου χρόνου.

Από την άλλη πλευρά ίσως η διοργάνωση να μην απευθύνεται στους φίλους του αθλήματος που θα παρακολουθήσουν τις παρτίδες μέσω internet, αλλά σε αυτούς που θα παρευρεθούν με τη φυσική τους παρουσία στο χώρο των αγώνων. Αν βρίσκεστε στο Λονδίνο την περίοδο του τουρνουά, 11 με 15 Δεκεμβρίου και έχετε “βαθιά” τσέπη, μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά τους αγαπημένους σας σκακιστές. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι κάπως τσουχτερές όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική σελίδα. 25 λίρες για μια μέρα και 100 λίρες για όλο το τουρνουά…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.