Εποχή Κάρλσεν

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανάντ Κάρλσεν

Τυπική διαδικασία αποτέλεσε, όπως αναμενόταν, η δέκατη παρτίδα για το ματς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μεταξύ Ανάντ και Κάρλσεν. Ο Νορβηγός ξεκίνησε την παρτίδα και πάλι με 1.ε4 και για πρώτη φορά στο ματς, παίχτηκε η Σικελική άμυνα.

Ο πρωταθλητής έδειξε με την επιλογή του ανοίγματος ότι έχει διάθεση να δώσει μάχη για τη νίκη, που θα έδινε παράταση στον τελικό, όμως ο Λευκός διατήρησε τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας. Μάλιστα απέκτησε και πλεονέκτημα στο φινάλε που δεν αποδείχτηκε αρκετό για τη νίκη. Έτσι το πρωτάθλημα έληξε με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε, με μια ισοπαλία όπου οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν σχεδόν τα πάντα.

Παρακολουθήσαμε ένα μεγάλο ματς μεταξύ δύο κορυφαίων σκακιστών. Ο Ανάντ παραδίδει τα σκήπτρα σε ένα σκακιστή φαινόμενο, ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο όλων των εποχών. Σίγουρα εμφανίστηκε ψυχολογικά ανέτοιμος, δικαιώνοντας όσους είχαν ένσταση για την επιλογή της γενέτειράς του ως τόπο διεξαγωγής του ματς.

Από την πλευρά του ο Κάρλσεν, μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια, δεν έδωσε κανένα απολύτως δικαίωμα για να αμφισβητηθεί. Το παιχνίδι του ήταν αλάνθαστο με φοβερή υπομονή και ακρίβεια σε τεχνικές θέσεις και στο φινάλε.

Η αλλαγή αυτή στην κορυφή του παγκόσμιου σκακιού, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο αγαπημένο μας άθλημα και γιατί όχι να βοηθήσει στην ευρύτερη εξάπλωσή του. Σίγουρα είναι καλό για τον σκακιστικό κόσμο να αναγνωρίζεται ως πρωταθλητής, ο κατά γενική εκτίμηση, ισχυρότερος παίκτης.

Αυτό που περιμένουμε από τον Κάρλσεν είναι να σπάσει το κατεστημένο των πρόσφατων πρωταθλητών και να πρωταγωνιστήσει στα σημαντικά τουρνουά. Να μην είναι φειδωλός στις αγωνιστικές του παρουσίες και να αποτελέσει μετά από πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς και το δημόσιο πρόσωπο του σκακιού.

Ακολουθεί η παρτίδα:

 

Επίσημη ιστοσελίδα

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.