Δράκος του Κόμοντο εναντίον Βακαλάου

σκακιστική μηχανή κόμοντο

Τι τύχη μπορεί να έχει ένας Βακαλάος (Stockfish) σε μια μάχη εναντίον του δράκου Κόμοντο; Ακόμα και στο σκάκι δεν φαίνεται να τα καταφέρνει!

Πάντα είχα την απορία γιατί κάποιοι από τους προγραμματιστές επιλέγουν τέτοια ονόματα για τα προγράμματά τους. Καταλαβαίνω απόλυτα την επιθυμία να βαφτίσουν το δημιούργημά τους με κάποιο αναγνωρίσιμο όνομα που να φανερώνει δύναμη ή ικανότητα. Για παράδειγμα ο δράκος Komodo είναι λογικό όνομα, αλλά Stockfish ελληνιστί βακαλάος πώς προέκυψε;

Για όσους δεν κατάλαβαν την εισαγωγή, οι Komodo και Stockfish είναι αναλυτικές σκακιστικές μηχανές που αναμετρήθηκαν στο μεγάλο τελικό της δεύτερης σεζόν του πρωταθλήματος υπολογιστών nTCEC.

Οι παρτίδες όλων των φάσεων του πρωταθλήματος μεταδόθηκαν ζωντανά από το ChessBomb όπου μπορείτε και να τις δείτε. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει αναλυτικά τους κανονισμούς όλων των φάσεων του πρωταθλήματος. Ο μεγάλος τελικός είχε διάρκεια 48(!) παρτίδων και βρήκε νικητή τον Κόμοντο με 25-23.

Η εξέλιξη του σκορ ήταν πολύ περισσότερο συναρπαστική απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς για ματς μεταξύ σκακιστικών προγραμμάτων. Ο Κόμοντο ξεκίνησε πολύ δυνατά σημειώνοντας απανωτές νίκες επί του πολύ σταθερού στις προηγούμενες φάσεις Stockfish. Και ενώ φαινόταν ότι θα κέρδιζε με ευκολία, στη συνέχεια ο Stockfish σαν να βρήκε τη χαμένη ψυχραιμία του, καταφέρνοντας να γυρίσει το ματς. Η 48η παρτίδα παίχτηκε με σκορ 24-23 υπέρ του Κόμοντο που με νίκη κέρδισε πανάξια τον τίτλο.

Προσωπικά ομολογώ ότι προτιμούσα να κερδίσει το ελεύθερο λογισμικό. Ο Stockfish είναι το πρόγραμμα που όλοι οι σκακιστές θέλουμε να δούμε να προοδεύει, γιατί πολύ απλά έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και οι δύο μηχανές έδειξαν πολύ καλά στοιχεία αλλά και κάποιες χτυπητές αδυναμίες, σε σχέση με τον προκάτοχο του τίτλου.

Ο Χουντίνι που αποκλείστηκε από τον τελικό, δύσκολα θα αντικατασταθεί στις αναλύσεις των σκακιστών, μιας και η εκτίμηση θέσης που προσφέρει εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο. Ο χρόνος θα δείξει τι έχουν να προσφέρουν σε αυτόν τον τομέα οι ανταγωνιστές του.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.