Η εκδίκηση του Βακαλάου

σκακιστική μηχανή stockfishΠριν μερικούς μήνες είχαμε αναφερθεί στη νίκη του σκακιστικού προγράμματος Komodo εναντίον του Stockfish (βακαλάος) στα πλαίσια της 5ης σεζόν του πρωταθλήματος TCEC (Thoresen Chess Engine Competition).

Η 6η σεζόν του ίδιου πρωταθλήματος τελείωσε πριν μερικές εβδομάδες και αυτή τη φορά στην κορυφή βρίσκεται ο Stockfish και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση! Το τελικό σκορ 35,5-28,5 σε αυτό το μαραθώνιο 64 παρτίδων κλασικού χρόνου, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Το κορυφαίο σκακιστικό πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού συνεχίζει να προοδεύει, αφήνοντας πίσω τα κλειστά εμπορικά προγράμματα.

Δεν πάει πολύς καιρός από την εποχή της κυριαρχίας σκακιστικών μηχανών όπως ο Houdini και η Rybka, τα οποία οι δημιουργοί τους επέλεξαν να τα διαθέσουν ως κλειστά εμπορικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουν το βάρος της εξέλιξής τους οι ίδιοι, μαζί με μια μικρή ομάδα προγραμματιστών. Αντίθετα ο Stockfish διατίθεται ελεύθερα από την επίσημη ιστοσελίδα του, μαζί με τον πηγαίο κώδικα. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα και να το τροποποιήσει, με μόνη υποχρέωση να διαθέσει ελεύθερα τις τυχόν βελτιώσεις που θα επιφέρει!

Τα σκακιστικά προγράμματα έχουν μπει στην καθημερινότητά μας πάνω από 15 χρόνια. Η πρόοδός τους είναι εντυπωσιακή μιας και σήμερα δεν υπάρχει σκακιστής που να μπορεί να τους αντισταθεί σε οποιοδήποτε χρόνο σκέψης. Μάλιστα η επιρροή τους, στο παιχνίδι των κορυφαίων σκακιστών, μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή ενός μεγάλου προπονητή, σε άλλα αθλήματα.

Όλοι οι κορυφαίοι σκακιστές έχουν τους ίδιους προπονητές, τα ίδια σκακιστικά προγράμματα σε παρόμοιας δυναμικότητας υπολογιστές. Ο τρόπος σκέψης τους έχει προσαρμοστεί σε αυτόν των σκακιστικών μηχανών. Κυριαρχεί το πρακτικό παιχνίδι, το μόνο που έχει σημασία είναι τι δουλεύει σε μια συγκεκριμένη θέση. Τα μεγαλόπνοα σχέδια που περιγράφονται από τους μεγάλους πρωταθλητές του παρελθόντος, σε αναλύσεις των παρτίδων τους, καταρρίπτονται υπό το φως της υπολογιστικής δύναμης των σύγχρονων προγραμμάτων. Όμως αυτό είναι θέμα για επόμενο άρθρο!

Ακολουθούν οι παρτίδες του τελικού. Η τελευταία παρτίδα την οποία κέρδισε ο Komodo είναι εντυπωσιακή και δείχνει ότι ακόμα και ο πρωταθλητής έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.