Θα γίνει η Ολυμπιάδα στο Τρόμσο

Σκακιστική Ολυμπιάδα Νορβηγία 2014Η φετινή σκακιστική Ολυμπιάδα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Τρόμσο της Νορβηγίας από 1η έως 14 Αυγούστου. Η Ολυμπιάδα αποτελεί μια από τις μαζικότερες διασυλλογικές διοργανώσεις για το παγκόσμιο σκάκι, μιας και έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι χώρες μέλη της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).

Κάθε μία χώρα, από τα περίπου 180 μέλη της FIDE, έχει δικαίωμα συμμετοχής με τετραμελείς ομάδες (+ 1 αναπληρωματικός), τόσο στο ανοικτό τουρνουά (ανδρικό) όσο και το γυναικείο. Στην προηγούμενη Ολυμπιάδα του Khanty-Mansiysk στη Σιβηρία συμμετείχαν 148 ομάδες στο ανοικτό τουρνουά και 115 στο γυναικείο, με το συνολικό αριθμό σκακιστών και σκακιστριών που δηλώθηκαν να ανέρχεται στους 1306.

Η φετινή διοργάνωση βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όταν η Νορβηγία ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Αύγουστο του 2013 όπως ήταν υποχρεωμένη από τους όρους ανάληψης της Ολυμπιάδας. Τα χρήματα για το κύπελλο όμως δεν είχαν υπολογιστεί στο συνολικό μπάτζετ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από αυτό, οι αρχικές δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ενώ αναμένονταν περίπου 150 ομάδες με βάση στοιχεία προηγούμενων διοργανώσεων, οι φετινές συμμετοχές μπορεί να φτάσουν και τις 180!

Ευτυχώς βρέθηκε λύση με το υπουργείο πολιτισμού της Νορβηγίας να καλύπτει το έλλειμμα και οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά. Μερικά ακόμα μικροπροβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν μιας και η φιλοξενία χιλιάδων αθλητών, προπονητών, συνοδών, διαιτητών και διοικητικών στελεχών πονοκεφαλιάζει τους διοργανωτές.

Οι σκακιστικές Ολυμπιάδες δεν ακολουθούν σε καμία περίπτωση το παράδειγμα των υπολοίπων αθλημάτων. Διεξάγονται κάθε 2 χρόνια αντί για 4 και δεν υφίσταται προκριματική φάση. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η μαζικοποίηση δίνει ξεχωριστή αίγλη στη διοργάνωση, ενώ άλλοι επισημαίνουν το τεράστιο κόστος (περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια για φέτος). Αλλά και η χαοτική διαφορά δυναμικότητας των αμάδων κορυφής από τις υπόλοιπες είναι ένας παράγοντας που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη υπέρ της διεξαγωγής προκριματικών.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.