Σκακιστικό Πρόγραμμα “Tarrasch”

Σκακιστικό πρόγραμμα TarraschΜετά την παρουσίαση των ιστοσελίδων του Chessbomb και του TWIC που περιέχουν πληθώρα παρτίδων για μελέτη, ήρθε η ώρα για την παρουσίαση κάποιου από τα προγράμματα διαχείρισης και ανάλυσης σκακιστικών παρτίδων.

Τα πιο δημοφιλή προγράμματα σκακιστικού λογισμικού είναι αυτά της ChessBase, η οποία εκδίδει το ομώνυμο πρόγραμμα διαχείρισης βάσεων σκακιστικών παρτίδων, καθώς και διάφορα προγράμματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει ο χρήστης σε μια παρτίδα, όπως το Fritz.

Δεύτερη σε δημοτικότητα έρχεται η εταιρεία convekta με το λογισμικό chess assistant. Σε όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα διατίθενται σκακιστικές μηχανές ανάλυσης παρτίδων.

Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο με τα παραπάνω προγράμματα για δύο λόγους, πρώτον κοστίζουν πολύ ακριβά και δεύτερον είναι κακά προγραμματισμένα ώστε να μην δικαιολογείται το κόστος τους σε καμία περίπτωση.

Από τις εναλλακτικές προτάσεις σκακιστικού λογισμικού, το πιο εύκολο στην εγκατάσταση και χρήση είναι το Tarrasch. Το πρόγραμμα αυτό που παίρνει το όνομά του από τον μεγάλο σκακιστή του παρελθόντος Siegbert Tarrasch, επιτρέπει τόσο την ανάλυση παρτίδων όσο και να τεθούμε αντιμέτωποι με τον υπολογιστή.

Η διαχείριση σκακιστικών βάσεων είναι απλή υπόθεση απλά κατεβάζουμε μια βάση με παρτίδες στη μορφή pgn (portable game format) και την ανοίγουμε με το πρόγραμμα! Για αναλυτικές οδηγίες ως προς τη χρήση του προγράμματος καλό είναι να διαβάσετε τις απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις.

Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα Tarrasch καλύπτει τις ανάγκες ακόμα και έμπειρων σκακιστών, περιέχει ισχυρές αναλυτικές μηχανές και μπορεί να χειριστεί βάσεις μορφής pgn με ιδιαίτερη ευκολία. Προτείνεται σε όσους δεν έχουν διάθεση να δώσουν τα χρήματά τους στις μεγαλύτερες εταιρείες για την απόκτηση παρόμοιου προγράμματος…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.