Ξεκίνησε το Σάββατο 08 Νοεμβρίου ο τελικός του Παγκοσμίου Σκακιστικού Πρωταθλήματος μεταξύ του νυν πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν και του διεκδικητή (και πρώην πρωταθλητή) Βισβανάθαν Ανάντ.
Το ακλόνητο φαβορί για την επικράτηση και σε αυτό το ματς είναι το μεγάλο αστέρι του Νορβηγικού Σκακιού ο 24χρονος Κάρλσεν. Δεν είναι μόνο η αδιαμφισβήτητη ανωτερότητά του με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, αλλά και η διαφορά ηλικίας με τον 45χρονο Ινδό που καθιστούν το ματς παράσταση για ένα ρόλο.
Στην πρώτη παρτίδα, αυτή του Σαββάτου, ο Κάρλσεν με τα μαύρα επέλεξε να αμυνθεί στο 1.δ4 του αντιπάλου του με την άμυνα Γκρύνφελντ, που είναι πολύ της “μόδας” τον τελευταίο καιρό. Ο Ανάντ με τη σειρά του μάλλον δεν θέλησε να δείξει το βάθος της προετοιμασίας του και απάντησε με σπάνια συνέχεια στη βαριάντα αλλαγής. Η παρτίδα κινήθηκε στα όρια της ισότητας, με τους δύο παίκτες να εναλλάσσονται στο ρόλο του “οδηγού” μέχρι την τελική ισοπαλία.
Η σημερινή παρτίδα ξεκίνησε επίσης “ήσυχα”, με τον Ανάντ να εμπιστεύεται την άμυνα του Βερολίνου σαν απάντηση στην Ισπανική παρτίδα που επέλεξε ο Πρωταθλητής. Ευτυχώς αποφύγαμε το συνηθισμένο φινάλε που προκύπτει σε αυτή τη συνέχεια μιας και ο Κάρλσεν δεν είχε διάθεση για θεωρητική μάχη. Στο περίπλοκο μέσο που ακολούθησε ο Λευκός οργάνωσε αποτελεσματική επίθεση στην πτέρυγα του Βασιλιά και απέκτησε πλεονέκτημα. Λίγο πριν τον πρώτο έλεγχο χρόνου και με λίγο χρόνο στη διάθεσή του ο Ανάντ υπέπεσε σε εξόφθαλμο σφάλμα και αμέσως εγκατέλειψε.
Μπορείτε να δείτε τις δύο παρτίδες εδώ:
Μπορεί ο Ανάντ να βρει το κουράγιο να αντιστρέψει την κατάσταση; Ή το ματς έχει ήδη τελειώσει πριν προλάβει καλά καλά να ξεκινήσει;
Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι τα ανοίγματα που παίχτηκαν στις δύο πρώτες παρτίδες μου θυμίζουν το ματς Κασπάροφ – Κράμνικ το 2000. Τότε ο Κασπάροφ παίζοντας την Ισπανική παρτίδα Λευκός, “έσπασε τα μούτρα του” πάνω στο “τείχος” του Βερολίνου, που ο Κράμνικ εισήγαγε τότε στο σκάκι κορυφής. Παράλληλα είχε επιλέξει και την άμυνα Γκρύνφελντ με τα Μαύρα, στην οποία και πάλι ο Κράμνικ είχε βρει το αντίδοτο με γρήγορη ανταλλαγή Βασιλισσών. Στο φετινό ματς όμως ο Κάρλσεν φαίνεται να χειρίζεται τα ίδια ανοίγματα πολύ πιο αποτελεσματικά!