Χουντίνι – Κάρλσεν 1-0 νέο ενδιαφέρον

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Κάρλσεν Ανάντ

Τη θέση του στο Χουντίνι (ή σε οποιαδήποτε μηχανή ανάλυσης προτιμάτε) έδωσε ο Ανάντ, με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωταθλητή! Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, η μηχανή κέρδισε. Ας ελπίσουμε ότι στη συνέχεια ο Κάρλσεν θα προτιμήσει να αντιμετωπίσει τον Ανάντ και όχι τη σπιτική του ανάλυση.

Σε μια παρτίδα που καθόλου δεν αρμόζει σε τέτοιο επίπεδο, ο Κάρλσεν δικαίωσε τους ανά τον κόσμο επικριτές του, κατερχόμενος να αγωνιστεί στην ουσία απροετοίμαστος. Επέλεξε να αμυνθεί στο Γκαμπί της Βασίλισσας, μια θέση που έχει παίξει πολλές φορές στο παρελθόν κάτι που ασφαλώς γνώριζε ο αντίπαλός του. Αποτέλεσμα μια παρτίδα παρωδία, με τον Ανάντ να παίζει αστραπιαία έως ότου να κριθεί η παρτίδα και τον Κάρλσεν να μην παίρνει την παραμικρή ανάσα.

Το σκάκι κορυφής πολλές φορές ευτελίζεται σε παιχνίδι μνήμης. Μεγάλοι πρωταθλητές όπως ο Ανάντ έχουν επιλέξει αυτό το δρόμο που αποδεικνύεται δυστυχώς αποτελεσματικός. Ο Κάρλσεν δείχνει να απέχει μέχρι στιγμής από αυτό τον τρόπο σκέψης και προσπαθεί να δημιουργήσει πάνω στη σκακιέρα. Όμως σε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος δεν είναι αρκετό να παίζει κάποιος καλύτερα από τον αντίπαλό του, πρέπει να μπορεί να κερδίζει και την αναλυτική του μηχανή. Αφού λοιπόν ο Νορβηγός “τεμπελιάζει” και δεν θέλει να μπει στη διαδικασία του παιχνιδιού μνήμης, γιατί επιλέγει ένα άνοιγμα που ο αντίπαλος είναι σίγουρα προετοιμασμένος μέχρι το βαθύ φινάλε;

Το ματς ξεκινά από την αρχή και μένει να δούμε αν ο Κάρλσεν και οι αναλυτές του θα καταφέρουν να αποφύγουν τη βάση δεδομένων του Ανάντ.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την παρτίδα. Μέχρι την 16η κίνηση (!) έχει ξαναπαιχτεί κάμποσες φορές στο παρελθόν…

Επίσημη Ιστοσελίδα.

Αναλύσεις των παρτίδων.

Αν έχετε διάθεση για αυθεντικό σκάκι ρίξτε μια ματιά στη νίκη του Κράμνικ επί του Μορόζεβιτς στο Πετροσιάν Μεμόριαλ που μόλις ολοκληρώθηκε.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.