“Κατηφορίζει” η σκακιέρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Αναντ Καρλσεν Τσενάι 2013

Πήρε φόρα ο Κάρλσεν σημειώνοντας δεύτερη συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά μάλιστα με τα μαύρα κομμάτια! Στην Ισπανική παρτίδα του Ινδού πρωταθλητή Ανάντ, το “παιδί θαύμα” του παγκόσμιου σκακιού, αντέταξε και πάλι την άμυνα του Βερολίνου.

Ο Ανάντ επέλεξε διαφορετική συνέχεια από την 4η παρτίδα, με σκοπό να αποφύγει το “βαρετό” και χιλιοαναλυμένο φινάλε με την ανταλλαγή Βασιλισσών. Ο σκοπός επετεύχθη μιας και ο Λευκός κρατούσε σταθερά μικρό πλεονέκτημα. Εκεί λοιπόν που αναλυτές και φίλαθλοι ανέμεναν μια σύντομη ισοπαλία ο διεκδικητής του τίτλου είχε διαφορετική γνώμη.

Με την ανταλλαγή όλων των ελαφρών κομματιών και ενώ η θέση θα χαρακτηριζόταν από όλους ως “εύκολα” ισόπαλη, άρχισε να πιέζει στην πτέρυγα της Βασίλισσας εκμεταλλευόμενος κάποιες ανεπαίσθητες αδυναμίες στα πιόνια του αντιπάλου. Η πίεση απέδωσε όταν ο Λευκός θυσίασε πιόνι με αντάλλαγμα ενεργητικό παιχνίδι στο φινάλε πύργων που είχε προκύψει. Η θέση παρέμενε στα όρια της ισοπαλίας αλλά στο επόμενο λάθος δεν θα υπήρχε επιστροφή. Έτσι κι έγινε ο Λευκός “γλίστρησε” όταν χρειαζόταν απόλυτη ακρίβεια και η παρτίδα έλαβε άμεσα τέλος…

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Αναντ Καρλσεν Τσενάι 2013

Έχει το ψυχικό σθένος ο Ανάντ να επανέλθει από μειονέκτημα δύο βαθμών; Διαθέτει το απαραίτητο σκακιστικό επίπεδο για να κοντράρει το “φαινόμενο” Κάρλσεν; Μήπως βρισκόμαστε μάρτυρες μπροστά στην αρχή της καριέρας του μεγαλύτερου σκακιστή όλων των εποχών; Το μέλλον θα δείξει!

Σήμερα οι δύο μονομάχοι ξεκουράζονται(;). Αύριο τα Λευκά έχει και πάλι ο Ανάντ. Τα παιχνίδια μπορείτε να τα παρακολουθείτε ζωντανά στην επίσημη ιστοσελίδα μαζί με βίντεο από το χώρο των αγώνων και σχολιασμό από διακεκριμένους σκακιστές και σκακίστριες!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.