Σειρά του Κάρλσεν να πιέσει

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Τσενάι Ινδία 2013

Όπως είχαμε προβλέψει στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με το ματς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ο διεκδικητής του τίτλου, Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν, έστειλε μήνυμα μαχητικότητας στον Ινδό πρωταθλητή Βισγουανάθαν Ανάντ, με την απόρριψη πρότασης ισοπαλίας στο χθεσινό παιχνίδι.

Σήμερα παρ’ ό,τι η παρτίδα έληξε για τέταρτη φορά ισόπαλη, οι δύο αντίπαλοι έδωσαν σκληρή μάχη για να αποκτήσουν το προβάδισμα και για πρώτη φορά στο ματς ο Κάρλσεν ήταν αυτός που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί πλεονεκτική θέση.

Από καθαρά σκακιστική άποψη το πλεονέκτημα που απέκτησαν τα Μαύρα δεν φάνηκε να είναι σε κανένα σημείο αρκετό για νίκη. Φυσικά υπήρχαν πολλές βελτιώσεις για το παιχνίδι και των δύο πλευρών, αλλά αυτό είναι δουλειά των αναλυτών.

Επίσης είναι η πρώτη φορά που παίχτηκε άνοιγμα που περιλαμβάνεται στα βασικά του ρεπερτορίου των παικτών. Ο Κάρλσεν έχει χρησιμοποιήσει την άμυνα του Βερολίνου στην Ισπανική παρτίδα εκτενώς στο παρελθόν. Και οι δύο αντίπαλοι εμφανίστηκαν καλά προετοιμασμένοι για το άνοιγμα, παίζοντας τις πρώτες κινήσεις σε γρήγορο ρυθμό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 4 πρώτες παρτίδες τα Μαύρα έχουν καταφέρει να ισοφαρίσουν με άνεση και μάλιστα έχουν αποκτήσει και πλεονέκτημα που όμως έχει αποδειχτεί συμβολικό.

Ακολουθεί η παρτίδα:

Επίσημη ιστοσελίδα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.