Ο Κάρλσεν αγκαλιά με τον τίτλο

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι 2013 Ανάντ Κάρλσεν

Στο 9ο παιχνίδι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ο πρωταθλητής Ανάντ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αναζητώντας την πρώτη του νίκη. Ξεκίνησε την παρτίδα για πρώτη φορά στο ματς με 1.δ4 και όλα έδειχναν ότι είχε πετύχει το σκοπό του. Η παρτίδα ήταν αμφίρροπη και ο Λευκός είχε ισχυρή επίθεση εναντίον του αντίπαλου Βασιλιά.

Ο Κάρλσεν από την πλευρά του βρήκε παιχνίδι στην πτέρυγα της Βασίλισσας, αποκτώντας “δεμένο-ελεύθερο” πιόνι, που όμως δεν μπορούσε προσωρινά να το εκμεταλλευτεί. Οχύρωσε το Βασιλιά του και περίμενε την επίθεση του Λευκού.

Ο Ανάντ αφού μελέτησε τη θέση για πολλή ώρα, αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα επιτρέποντας στον Κάρλσεν να “βγάλει” δεύτερη Βασίλισσα. Το σχέδιό του δεν ήταν κακό και με τέλειο παιχνίδι και από τις δύο πλευρές θα οδηγούσε σε ισοπαλία. Όμως η πίεση και η κρισιμότητα του παιχνιδιού αποδείχτηκαν αφόρητες και ο πρωταθλητής δεν βρήκε τη σωστή συνέχεια. Η 28η και τελευταία του κίνηση αποτελεί σοβαρή αβλεψία που έδωσε τέλος στη σημερινή παρτίδα.

Ο Νορβηγός διεκδικητής προηγείται πια με 6-3 και χρειάζεται μόλις μια ισοπαλία για να κερδίσει τον βαρύτιμο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Σε περίπτωση που πετύχει θετικό αποτέλεσμα στην αυριανή παρτίδα, το ματς λήγει χωρίς να παιχτούν οι υπόλοιπες.

Δείτε την παρτίδα που λογικά έκρινε το ματς:

Επίσημη ιστοσελίδα.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.