Σε άλλα αθλήματα το αντίστοιχο σκάνδαλο είναι αναμφισβήτητα η χρήση αναβολικών. Στο σκάκι δεν υπάρχουν αναβολικά, προς το παρόν, όχι γιατί δεν έχουν βρεθεί φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά επειδή υπάρχει πολύ πιο εύκολος και ακίνδυνος τρόπος να βοηθηθεί ο σκακιστής.
Αναφερόμαστε φυσικά στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Είναι τέτοια η πρόοδος σε επίπεδο hardware αλλά και software, που ένα απλό κινητό μπορεί να διαθέτει εξεζητημένο σκακιστικό λογισμικό ικανό να κοντράρει ακόμα και γκραντ μαιτρ! Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τη δυναμικότητα ενός σύγχρονου προσωπικού υπολογιστή εφοδιασμένου με σκακιστική μηχανή τελευταίας τεχνολογίας. Αν κάποιος κατάφερνε να μεταδίδει τη θέση της σκακιέρας του σε υπολογιστή και να παίρνει συμβουλές από τη μηχανή σίγουρα θα κέρδιζε τους πάντες!
Τέτοιες περιπτώσεις, αν και σπάνιες, δυστυχώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δύο μεγάλες σκακιστικές ιστοσελίδες (chessbase και chessvibes) δημοσιεύουν εκτενή αναφορά σχετικά με το θέμα. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στο Βούλγαρο FIDE Master Borislav Ivanov που έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τη σκακιστική επικαιρότητα με τα κατορθώματά του πάνω στη σκακιέρα.
Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα σκακιστή που φέτος έχει κερδίσει τουρνουά στα οποία συμμετέχουν ισχυροί γκραντ μαιτρ, κερδίζοντας συστηματικά πολύ δυνατούς αντιπάλους. Η ανάλυση των παρτίδων εκ των υστέρων έχει δείξει ότι οι κινήσεις του είναι ασυνήθιστα ισχυρές και σίγουρα δεν αιτιολογούνται από το επίπεδό του. Σε προηγούμενο τουρνουά αρνήθηκε να υποστεί σωματικό έλεγχο όταν του ζητήθηκε να βγάλει τα παπούτσια του, ενώ πριν μερικές μέρες αρνήθηκε να παραδώσει για περαιτέρω έλεγχο ηλεκτρονική συσκευή που βρέθηκε στην κατοχή του. Και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε από το τουρνουά, όμως δεν συγκεντρώθηκαν απτές αποδείξεις για την ενοχή του. Σήμερα δηλώνει αθώος και ότι έχει πέσει θύμα στοχοποίησης από το σκακιστικό κατεστημένο.
Αντίστοιχη περίπτωση είχε εμφανιστεί και σε Ελληνικά τουρνουά, όταν σκακιστής άγνωστος στο χώρο, κατέκτησε δύο συνεχόμενα τουρνουά. Όμως στη δική μας περίπτωση η “απειλή” χρήσης ανιχνευτή μετάλλων ήταν αρκετή για να τελειώσει την καριέρα του επίδοξου “Κασπάροφ”.
Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογική έκρηξη των ημερών μας έχει βοηθήσει το σκάκι σαν άθλημα να περάσει σε πολύ ψηλό επίπεδο. Αν σκεφτούμε τις δυνατότητες που παρέχονται για αρτιότερη ανάλυση παρτίδων και θέσεων, αλλά και τις δυνατότητες δικτύωσης των απανταχού σκακιστών η εικόνα είναι σαφώς θετική. Ας ελπίσουμε ότι η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) θα κινηθεί αποφασιστικά και ταχέως για την επίλυση του προβλήματος. Η χρήση του ανιχνευτή μετάλλων φαντάζει αναπόφευκτη στο άμεσο μέλλον…
Το θέμα της σκακιστικής ζαβολιάς (ο όρος chess cheating αποδεικνύεται πολύ δύσκολος στη μετάφραση) δεν εξαντλείται με αυτές τις κραυγαλέες περιπτώσεις. Πώς μπορεί η FIDE και ο κάθε διοργανωτής να αντιμετωπίσει την περιστασιακή χρήση κάποιου κινητού τηλεφώνου στην τουαλέτα; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συνομιλιών μεταξύ σκακιστών κατά τη διάρκεια της παρτίδας; Ειδικά το τελευταίο είναι πρόβλημα που υπήρχε πάντα και κανείς δεν ασχολείται. Σίγουρα θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα στο άμεσο μέλλον.