Κριτική βιβλίου – Excelling at Chess

κριτική σκακιστικού βιβλίου

Το βιβλίο του Δανο-Σκοτσέζου Άαγκαρντ που ασχολείται με θέματα μέσου σε μια σκακιστική παρτίδα, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και έχει αποτελέσει αντικείμενο έμπνευσης για το συγγραφέα του, ο οποίος μετά από αυτό εξέδωσε τα “Excelling at Positional Chess”, “Excelling at Combinational Play: Learn to Identify and Exploit Tactical Chances”, “Excelling at Chess Calculation: Capitalizing on Tactical Chances” και “Excelling at Technical Chess: Learn to Identify and Exploit Small Advantages”.

Το παρόν βιβλίο αποτελείται από 10 Κεφάλαια που καλύπτουν 192 σελίδες. Εκδόθηκε το 2002 και έχει βραβευθεί ως βιβλίο της χρονιάς από την έγκυρη ιστοσελίδα chesscafe.com.

Αναλυτικά οι τίτλοι των κεφαλαίων:

1. Think Like Human – Excel at Chess
2. Real Chess Players
3. No Rules?
4. Unforcing Play
5. Why Study the Endgame
6. Attitude at the Board and other Tips
7. Be Practical
8. Openings, Calculation and other Devils
9. Exercises
10. Solution to Exercises

Σε κάθε κεφάλαιο ο συγγραφέας εκθέτει τις απόψεις του με μια αναλυτικότατη εισαγωγή και προχωρά στην παρουσίασή τους μέσα από παρτίδες, τις οποίες αναλύει με διδακτικό ύφος. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα λόγια στην ανάλυση, με τον Άαγκαρντ να προσπαθεί να εξηγήσει κάθε τι που συμβαίνει στη σκακιέρα, χωρίς να καταφεύγει σε ενδελεχείς και μακροσκελείς αναλύσεις.

Τα θέματα που καλύπτονται στα κεφάλαια του βιβλίου είναι πάρα πολλά και ενδιαφέροντα. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η διαφορά του τρόπου σκέψης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για τη βελτίωση κάθε σκακιστή αλλά και για το μέλλον του σκακιού γενικότερα. Ο συγγραφέας παίρνει θέση υπέρ του ανθρώπινου τρόπου σκέψης και αποκηρύσσει την προσπάθεια μίμησης της μεθόδου των υπολογιστών που παρατηρείται σε άλλα βιβλία.

Τα δύο επόμενα κεφάλαια αποτελούν προεκτάσεις του πρώτου, με επίσης πολύ ενδιαφέροντα θέματα για σκακιστική συζήτηση. Ποιο είναι το στοιχείο που καθορίζει τη σκακιστική ικανότητα; Μπορεί κάποιος να μάθει σκάκι ή περιορίζεται από το ταλέντο του; Υπάρχουν κανόνες στο σκάκι; Μπορεί μια θέση να αναλυθεί σε συστατικά στοιχεία; Σημαντικές ερωτήσεις που από τις απαντήσεις εξαρτώνται πολλά για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη σκακιστική προπόνηση.

Από το τέταρτο μέχρι το όγδοο κεφάλαιο αναλύονται θέματα που αφορούν στο μέσο της παρτίδας όπως, το παιχνίδι αναμονής, η αξία της γνώσης των φινάλε, θέματα συμπεριφοράς πάνω στη σκακιέρα, μέθοδος λήψης αποφάσεων, το άνοιγμα, το μέτρημα κ.α. Ακολουθούν δύο ακόμα κεφάλαια με ασκήσεις και τη λύση αυτών.

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα ποιοτικό βιβλίο με κατανοητές αναλύσεις, οι οποίες όμως δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος κινήσεων. Πραγματεύεται πολύ ενδιαφέροντα θέματα και κατά τη γνώμη μου αξίζει η ανάγνωση του βιβλίου, μόνο και μόνο για να προβληματιστεί ο αναγνώστης σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται από το συγγραφέα.

Όπως έχει γίνει κατανοητό μέχρι τώρα το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας που απαιτείται είναι υψηλό. Προτείνεται σε όλους όσους έχουν εμπεδώσει τα τακτικά θέματα μιας παρτίδας και τα βασικά στρατηγικά.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.