Κάρλσεν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Κάρλσεν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι

Δεν εξηγείται διαφορετικά ο Μάγκνους Κάρλσεν διαβάζει Chess24! Πριν από δύο χρόνια περίπου είχα γράψει ένα άρθρο, στο οποίο διατύπωσα τις αντιρρήσεις μου σχετικά με τον κύκλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Πριν μερικές μέρες ο Νορβηγός Παγκόσμιος Πρωταθλητής αναφέρθηκε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα. Κατά τη γνώμη του το σημερινό σύστημα είναι άδικο αφού δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στον πρωταθλητή. Το σύστημα που προτείνει είναι ένα μεγάλο νοκ άουτ τουρνουά στα πρότυπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεν έχει νόημα να επαναλάβω την επιχειρηματολογία του προηγούμενου άρθρου, το σίγουρο είναι όμως πως έχει φτάσει η στιγμή να συζητήσουμε τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Υπάρχει μόνο ένα θέμα το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί, το πιο σημαντικό επιχείρημα υπέρ του ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ότι συγκεντρώνει το σύνολο του ενδιαφέροντος του σκακιστικού κόσμου. Ότι δηλαδή αυτό το σύστημα είναι δημοφιλέστερο σε αντίθεση με το νοκ άουτ στο οποίο δεν θα μπορούν να βρεθούν χορηγοί.

Στην πραγματικότητα κανένα από τα δύο συστήματα δεν είναι επικερδές οικονομικά, δεν έχει βρεθεί ποτέ ιδιώτης χορηγός για τουρνουά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πέρα από τη μια περίπτωση του ματς Κασπάροβ Σορτ το 1993 (που δεν αποτελούσε τυπικά ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα). Η κάλυψη των εξόδων αυτών των τουρνουά γίνεται είτε από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, είτε από κρατικές επιχορηγήσεις.

Το ενδιαφέρον του σκακιστικού κόσμου ειδικά μέσω ίντερνετ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η οικονομική αξιοποίηση του.

Είναι απορίας άξιο γιατί η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν διατηρεί δικό της κεντρικό σέρβερ, στον οποίο να φιλοξενεί όλα τα τουρνουά που διοργανώνει και τα ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Γιατί δεν αποφασίζει να εκμεταλλευτεί κεντρικά τα αποτελέσματα των σκακιστικών διοργανώσεων, καθώς επίσης και τις παρτίδες που παίζονται σε αυτές.

Μια τέτοια ιστοσελίδα θα συγκέντρωνε τη συνολική κίνηση του σκακιστικού κόσμου στο ίντερνετ και θα μπορούσε να τύχει οικονομικής εκμετάλλευσης μέσω διαφημίσεων.

Σήμερα επικρατεί μια άναρχη τάξη όπου κάθε ιστοσελίδα μπορεί να μεταδώσει το πρωτάθλημα με ανάλυση ανθρώπινη ή/και με τη βοήθεια υπολογιστή. Επίσης υπάρχει ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται όλα τα αποτελέσματα των σκακιστικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν ανήκει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.