Αναίμακτη ισοπαλία στο Κάρλσεν – Ανάντ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανάντ Κάρλσεν 2013

Σύντομη ισοπαλία, χωρίς λάθη, στην όγδοη παρτίδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ο Πρωταθλητής Ανάντ αποφάσισε να μιμηθεί το άνοιγμα του Κάρλσεν και να παίξει και ο ίδιος την άμυνα Βερολίνου στην Ισπανική παρτίδα. Όποιος και να ήταν ο απώτερος στόχος του Ινδού, η ισοπαλία ευνοεί τον διεκδικητή που προηγείται πια με 5-3.

Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και η ομάδα των αναλυτών του Ανάντ δεν φαίνεται ικανή να αντιδράσει. Σε πολλά ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι δύο μονομάχοι να δοκιμάζουν την ίδια άμυνα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από τις τιτάνιες μονομαχίες μεταξύ των δύο θρύλων του παγκοσμίου σκακιού Κασπάροφ και Κάρποφ, όπου και οι δύο ήταν προετοιμασμένοι να υπερασπιστούν το μη αποδεκτό γκαμπί της Βασίλισσας με τα μαύρα. Όμως τότε τα ματς είχαν διπλάσια διάρκεια σε παρτίδες και τα περιθώρια για πειραματισμούς και προκλήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Τι όφελος αποκόμισε ο Ανάντ από μια ακόμα “φιλική” ισοπαλία; Μήπως προσδοκούσε από τον αντίπαλό του να του δείξει τον τρόπο για να επιτεθεί απέναντι στο “τείχος του Βερολίνου”;

Αν δεν τολμήσει να αλλάξει το σκηνικό παίζοντας 1.δ4 στην αμέσως επόμενη παρτίδα, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να γυρίσει το ματς ή έστω να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ακολουθεί η παρτίδα:

Όπως πάντα μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα η οποία περιέχει βίντεο και αναλύσεις από το χώρο των αγώνων.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.