Με την έλευση του νέου έτους ξεκινά η αγωνιστική περίοδος στην Αττική με τα ακόλουθα διασυλλογικά πρωταθλήματα: Προκριματικού Ομίλου Α΄ Εθνικής (Π.Ο.Α.), Β΄ Εθνικής, Γ΄ Εθνικής, Α΄ Τοπικής, Β΄ Τοπικής και Αττικής Φιλίας.
Πάνω από 900 σκακιστές ρίχνονται κάθε Κυριακή στη μάχη των 64 τετραγώνων! Φέτος παρατηρούμε διάφορες αλλαγές κυρίως από οργανωτικής πλευράς.
Πρώτη και καλύτερη η επιβολή παραβόλου διεθνούς αξιολόγησης σε όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα κατηγοριών, αλλά και στον Α΄ Όμιλο του Αττικής Φιλίας. Αυτή η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη από το ΔΣ της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Σ.Ν.Α.), ύστερα από τη σχετική απόφαση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) ότι αδυνατεί να καλύπτει το κονδύλι της διεθνούς αξιολόγησης των διασυλλογικών πρωταθλημάτων.
Δεύτερη αλλαγή παρατηρούμε στις συνθέσεις του κυπέλλου Αττικής Φιλίας, για πρώτη φορά δεν υπάρχει όμιλος με σύνθεση οκτάδα! Αυτό το θέμα με τις συνθέσεις καταντάει γραφικό. Είναι φανερό ότι έχει σημασία για το τελικό αποτέλεσμα ο αριθμός των σκακιερών. Όλα τα παραπάνω πρωταθλήματα θα είχαν διαφορετική τελική κατάταξη ανάλογα με τη σύνθεση που επιλέγει ο διοργανωτής. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε άρτιο αριθμό μεταξύ 4 και 12 για να καθορίσουμε τη σύνθεση των διασυλλογικών.
Τρίτη αλλαγή: Η δημοσίευση του πίνακα διαιτητών για όλες τις συναντήσεις των Πρωταθλημάτων κατηγοριών. Τα εντός έδρας σωματεία υποχρεούνται να έχουν δηλώσει διαιτητή τρεις μέρες πριν από κάθε αγωνιστική. Αυτό τον κανονισμό ποτέ δεν τον κατάλαβα. Το εντός έδρας σωματείο απειλείται με μηδενισμό αν δεν υπάρχει διαιτητής στην έναρξη κάθε αγώνα. Ποια είναι η σκοπιμότητα να έχει δηλωθεί διαιτητής από τόσο νωρίς, πριν ακόμα εξακριβωθεί η αγωνιστική διαθεσιμότητα των αθλητών του σωματείου;
Αλλαγή τέταρτη: Σύμφωνα με τη συμπληρωματική προκήρυξη που εκδόθηκε χθες αποφασίστηκε επιτέλους να ληφθούν μέτρα για ένα φαινόμενο που είχε πάρει σημαντικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Είχε παρατηρηθεί ότι πολλές ομάδες δεν αγωνίζονται την τελευταία αγωνιστική των πρωταθλημάτων τους, με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται η τελική βαθμολογία και να χάνονται παρτίδες για δεκάδες σκακιστές και σκακίστριες που θέλουν να αγωνιστούν. Τώρα μάλιστα που τα σωματεία έχουν πληρώσει παράβολο συμμετοχής σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις, έχει λογική να υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους απουσιάζουν χωρίς λόγο.
Πέμπτη αλλαγή που περιλαμβάνεται επίσης στην συμπληρωματική προκήρυξη. Τα σωματεία που δεν στέλνουν εγκαίρως τα φύλλα αγώνος θα μοιράζονται το πρόστιμο για τη διεθνή αξιολόγηση του τουρνουά. Αυτή τη διάταξη είναι αντιφατική! Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να στέλνουν ηλεκτρονικά ή με φαξ τα φύλλα αγώνος εντός 24ώρου. Πώς είναι δυνατόν να μην συγκεντρωθούν τα φύλλα αγώνος; Αν κάποιο σωματείο στείλει όλα τα φύλλα αγώνος μαζί, αμέσως μετά το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής, δεν έχει καμία κύρωση; Μάλλον χρειάζεται κάποια προσαρμογή σε αυτή την απόφαση που φυσικά κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Μπορείτε να παρακολουθείτε όλα τα αποτελέσματα με αναλυτικές συνθέσεις σε όλα τα διασυλλογικά στο chess-results.
Αλλαγή πρώτη – Την έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψη στο διαδίκτυο και δεν θα ήθελα να κουράσω.
Αλλαγή δεύτερη – Κρίθηκε σκόπιμο , μετά και την απόφαση της ΕΣΣΝΑ για κάθε τουρνουά να υπάρχει και ένα αντίστοιχο χωρίς παράβολο και αξιολόγηση για τα σωματεία που επιθυμούν να είναι και οι δύο όμιλοι με 6 σκακιέρες. Όταν για πρώτη φορά άλλαξαν οι σκακιέρες από 8 σε 6 στο Αττικής Φιλίας (προ 2 ετών) αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες ομάδες προτιμούσαν να αγωνίζονται στις 6 σκακιέρες. Πάντα ο σκοπός ήταν να δίνεται η μεγαλύτερη ευελιξία στους συλλόγους να κατεβάζουν ομάδες , ιδίως σε αυτούς που δεν έχουν πολλούς σκακιστές στο δυναμικό τους. Η αλλαγή προέκυψε προφανώς λόγω των νέων δεδομένων που είχαμε (αλλιώς δε θα υπήρχαν αλλαγές ) και όχι απο καμία διάθεση να γινόμαστε γραφικοί ή να επηρρεάζουμε τις τύχες των ομάδων
Αλλαγή τρίτη: Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις εδώ. Ο βασικός στόχος είναι να καλύπτονται όλοι οι αγώνες από διαιτητές του ΠΟΔ ώστε να κυλήσουν οι αγώνες ομαλά. Για το τι μπορεί να “πάει στραβα” σε ένα αγώνα διδακτική είναι η περίπτωση του αγώνα ΣΟ Ηλιούπολης-ΕΕΦΑΣ Ανω Βριλησσίων και της ένστασης που ακολούθησε που έχει δημοσιευτεί στο site της ΕΣΣΝΑ.
Ήδη 2 μέρες πριν είναι συμπληρωμένος ο πίνακας – γνωρίζουν τα σωματεία το διαιτητή , γνωρίζουν οι διαιτητές ότι τους έχουν ορίσει, έχει εξακριβωθεί ότι είναι όλοι στον ΠΟΔ κοκ. Το σωματείο είναι πρακτικά αδύνοτο να μηδενιστεί: Η μόνη περίπτωση είναι να μην προτείνει διαιτητή ΚΑΙ να αρνηθεί να πληρώσει τον διαιτητή που θα ορίσει και στείλει η ΤΕΔ-ΕΣΣΝΑ(=θα τον διώξει) -αν δεν υπήρχε αυτή η ποινη θα επρέπε να αναβληθεί ο αγώνας , με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε πρωτάθλημα όπου την επόμενη πρέπει να γίνονται κληρώσεις. Σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα υπάρχουν πίνακες διαιτησίας , θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση – της αξιοπιστίας των πρωταθλημάτων
Αλλαγή τέταρτη: Θα συμφωνήσω επί της αρχής με την ανάγνωση του κανονισμού.
Αλλαγή πέμπτη: Αυτή δεν είναι αντιφατική αλλά ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ του κανονισμού που αναφέρει ότι στα ελβετικά η ομάδα που δεν αποστέλλει το ΦΑ εγκαίρως θα εξαιρείται από επόμενες κληρώσεις. Έχει τύχει για παράδειγμα να μην αποστέλλονται εγκαίρως τα φύλλα αγώνος του τελευταίου γύρου (εκεί δεν υπάρχει επόμενη κλήρωση!) και στο τέλος της διοργάνωσης είναι η μεγαλύτερη πίεση στους διοργανωτές/αξιολογητές να αποστείλουν όλο το αρχείο , π.χ στο Μπίκος έπρεπε να σταλούν οι αξιολογήσεις σωστα ελάχιστες μέρες(4) μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Επίσης υπάρχει η περίπτωση των πρωταθλημάτων πουλ όπου δεν υπάρχει επόμενη κλήρωση! Διευκρινίζεται για άλλη μία φορά ότι στόχος ΔΕΝ είναι η τιμωρία των σωματείων ή διαιτητών αλλά η ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Σε αυτό είναι απολύτως αναγκαίο – ιδίως στα ελβετικά με κληρώσεις- να αποστέλλονται τα φύλλα αγώνος μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι , να ελέγχονται ένα προς ένα από τους διαιτητές και μετά γίνεται η κλήρωση του επόμενου γύρου.
Ελπίζω να ήμουν σαφής στη λογική πίσω από τους κανονισμούς που βλέπετε αν και η ανάλυσή μου δεν ήταν πλήρης. Στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και θα παρακαλούσα να καταθέσετε και τις δικές σας προτάσεις όπου θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις.
Κωστής Σκαπέρδας Α’ Αντιπρόεδρος ΕΣΣΝΑ
Κωστή ευχαριστώ για το σχόλιο.
Θα εξηγήσω εδώ κάποιες μικρο-διαφωνίες που έχω.
1. Το παράβολο. Δεν είναι θέμα ΕΣΣΝΑ είναι θέμα FIDE! Και αυτή τη στιγμή δεν έχω καλύτερη πρόταση από αυτή που εφαρμόστηκε.
2. Η ελαστικότητα ως προς τον ποσοτικό και ποιοτικό προσδιορισμό της σύνθεσης σε ένα πρωτάθλημα, πάλι δεν είναι θέμα ΕΣΣΝΑ αλλά θέμα FIDE. Και κατά τη γνώμη μου είναι γραφικό το να θεωρείται σκάκι οτιδήποτε παίζεται σε κάμποσες σκακιέρες, από τριάδες (κύπελλο κάτω των 8 ετών) και από τετράδες χωρίς κανένα περιορισμό στη σύνθεση και στην κατάταξη των σκακιερών (κύπελλο), μέχρι δωδεκάδες με αυστηρή κατάταξη βάσει ΕΛΟ, φύλου, ηλικίας κλπ. (Α΄ Εθνική πριν μερικά χρόνια). Γενικά νομίζω όλα τα Κυριακάτικα διασυλλογικά είναι προτιμότερο να γίνονται σε τετράδες (1 αυτοκίνητο).
3. Εννοώ ότι δεδομένης της απειλής μηδενισμού δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κάτι περισσότερο. Ο πίνακας δημιουργεί το εξής πρόβλημα: Αύριο Κυριακή υπάρχει πιθανότητα να είμαι παρών σε κάποιο παιχνίδι κατηγορίας όπου έχει δηλωθεί άλλος διαιτητής. Μπορώ να τον αντικαταστήσω σε περίπτωση που χρειαστεί; Τι γίνεται αν διαμαρτυρηθεί το εκτός έδρας σωματείο;
4. Καλώς
5. Το “αντιφατική” δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Και έχεις δίκιο για τα φύλλα αγώνος της τελευταίας αγωνιστικής. Εννοούσα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κυρώσεις για τα σωματεία που δεν στέλνουν τα φύλλα αγώνος και κατά τη διάρκεια των πρωταθλημάτων. Για παράδειγμα αφαίρεση ενός βαθμού από την τελική βαθμολογία όπως στο άνευ αγώνος, για κάθε φ.α. που δεν εστάλη εγκαίρως.