Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πνευματικών Παιχνιδιών

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πνευματικών Παιχνιδιών

Άλλη μια διοργάνωση που δεν διεξάγεται με κλασικό χρόνο σκέψης, λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στο Πεκίνο. Από 12 μέχρι 18 Δεκεμβρίου πέντε επιτραπέζια παιχνίδια ρίχνονται στον αγωνιστικό στίβο υπό την σκέπη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πνευματικών Παιχνιδιών.

Ξεκινώντας για να ενημερωθώ σχετικά με τη διοργάνωση, διαπίστωσα ότι τα ρεπορτάζ των μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων του εξωτερικού δεν αναφέρουν ξεκάθαρα περί ποιας διοργάνωσης πρόκειται. Για την ακρίβεια εξακολουθώ να έχω αμφιβολίες για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το τουρνουά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιχνίδια που παίζονται είναι τα εξής: σκάκι, μπριτζ, ντάμα, γκο, και κινεζικό σκάκι.

Υπάρχουν δύο διοργανώτριες αρχές για το ίδιο αντικείμενο. Η International Mind Sports Association που διοργανώνει κατά τις Ολυμπιακές χρονιές το World Mind Sports Games και η SportAccord που διοργανώνει ετησίως εδώ και 3 χρόνια το SportAccord World Mind Games!

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις αναφορές στη wikipedia, η SportAccord είναι όντως αξιόλογη ομοσπονδία με μεγάλη ιστορία. Το φετινό τουρνουά είναι δικό της και δεν έχει καμία σχέση με την άλλη παρόμοια διοργάνωση.

Πέρα από το μπέρδεμα όμως τα προβλήματα συνεχίζονται. Το σκακιστικό κομμάτι διεξάγεται σε τρία μέρη, ένα ράπιντ τουρνουά, ένα μπλιτς τουρνουά και τέλος ένα ράπιντ πάλι, αλλά σε δύο σκακιέρες ταυτόχρονα όπου οι παίκτες έχουν στη μία λευκά και στην άλλη μαύρα…

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το σκάκι δεν θα έπρεπε να καταδέχεται να συμμετέχει σε τέτοιες διοργανώσεις. Δεν στηρίζω την άποψή μου μόνο στην ανυπαρξία των υπολοίπων ομοσπονδιών, αλλά και στους κανονισμούς που δεν σέβονται τη σκακιστική παράδοση. Πώς μπορεί να διαφημιστεί το σκάκι μέσα από μια διοργάνωση όταν αυτό που παρουσιάζεται είναι το “ανεπίσημο” κομμάτι (ράπιντ, μπλιτς) και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και το τρίτο format με τις δύο σκακιέρες που μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να γίνει δεκτό.

Ο μόνος λόγος για τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο πανηγύρι θα ήταν η απήχηση της διοργάνωσης στο ευρύτερο φίλαθλο κοινό. Δυστυχώς όμως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει με μια απλή αναζήτηση ότι η εν λόγω διοργάνωση περνά απαρατήρητη και  ότι η διοργανώτρια αρχή δεν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ούτε περί ποιου πρωταθλήματος πρόκειται.

Θέλει το σκάκι να ταυτιστεί με τον όρο Mind Game; Αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα. Ο ρόλος της SportAccord είναι να βοηθήσει στην προσέγγιση των πνευματικών αθλημάτων με τα καθιερωμένα αγωνίσματα; Πολύ αμφιβάλλω…

Αναλυτικά αποτελέσματα και παρτίδες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα.

SportAccord World Mind Games
SportAccord World Mind Games
SportAccord World Mind Games
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.